Obiekty gastronomiczne, które używają w kuchni wiele najróżniejszych tłuszczy, powinny zadbać o ich odpowiednią utylizację. Bezpośrednie wylewanie do kanalizacji nie jest możliwe, bowiem przepisy na to nie pozwalają. Z tego też powodu w takich przypadkach niezbędne będzie zamontowanie specjalnego separatora do oddzielania tłuszczu, który dokładnie oczyści ścieki z takiego zanieczyszczenia. Podczas instalacji separatora trzeba mieć na uwadze parę istotnych rzeczy. W pierwszej kolejności należy do dobrać pod względem parametrów do tego, co będzie spływać do niego z kuchni.
Dodatkowo ustawić go trzeba w takiej lokalizacji, aby był łatwy dostęp. Wynika to z tego, że regularnie wykonywać będzie trzeba serwis separatorów, i firma zajmująca się tym tematem musi mieć możliwość dojechania. Rzecz jasna firmy z tej branży gotowe są na wiele różnych sytuacji, dysponują też sprzętem mającym duży zasięg, ale zdarzają się przypadki, że nawet to nie pomoże. W zasadzie wszystko jest do zrobienia, lecz jeśli trzeba będzie podjąć jakieś nietypowe prace, to być może czyszczenie separatorów cena będzie też trochę wyższa.
Przy użytkowaniu separatora w jego wnętrzu będą się gromadzić oddzielone tłuszcze, dlatego też co pewien okres czasu trzeba je wywieźć. Taki czyszczenie separatorów Śląsk wykonane być musi przez firmę posiadającą konieczne uprawnienia, a także wspominany wcześniej pojazd do gromadzenia takiego ładunku. Przeważnie tego typu serwis należy wykonywać raz na kilka tygodni, ale w każdym przypadku należy ustalić go indywidualnie.