Stały opał na zimę – na jakie rzeczy zwracać uwagę

W naszym klimacie zimy nas nie rozpieszczają, z takich też powodów wszystkie budynki wymagać będą dobrego ogrzewania. W wielu przypadkach będą to piece na stałe paliwa, w jakich są możliwości spalania różnych rodzajów opału. Do najbardziej popularnych przede wszystkim się zalicza węgiel kamienny i różne odmiany drewna. Ale dużo osób decyduje się na stosowanie ekogroszku lub drzewnego pelletu, niektóre modele pieców są przeznaczone jedynie do stosowania tego typu paliw.

Wybierając paliwo na zimę trzeba zwrócić swoją uwagę na parę ważnych rzeczy. Po pierwsze na to, czy dany rodzaj pieca przeznaczony będzie do jego palenia, ponieważ w części przypadków mogą się pojawić jakieś ograniczenia. Kolejną istotną rzeczą będzie poziom kaloryczności, a ta zależy od typu opału. Węgiel jest uznawany za najbardziej kaloryczny, lecz powinien on być dobry jakościowo, ale też odpowiednio gruby. Z pokruszonego węgla będzie znacznie mniej energii, mimo tego że jest to identyczny pod względem składu surowiec.

Nieco mniejszą kaloryczność ma drewno i wykonywane z niego pellety, lecz to zależne będzie od zastosowanego gatunku. Następną bardzo ważną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, jest wilgotność. Jeżeli opał za dużo będzie jej miał w sobie, to znacznie gorzej się też będzie spalał, i wytworzy mniej energii. Dlatego najlepiej go kupować w jakiś pewnych hurtowniach, w których będzie pewność jeśli chodzi o jakość. A takie bez problemów się znajdzie za pomocą internetowej wyszukiwarki, po podaniu w niej słów hurtowa sprzedaż miału.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić